Στεμνίτσα

Αρκαδίας

Κεντρική σελίδα

Γενικά για τη  Στεμνίτσα

Ξενοδοχεία

Διασκέδαση

Παραδοσιακά προϊόντα

Συνδέσεις

 

English

English Language

 

[Λοιπά χωριά]

 

Φαράγγι του Λούσιου

Μουσείο Υδροκίνησης
Μοναστήρια

 

Μαίναλο

 

Οστρακίνα,
Χιονοδρομικό Κέντρο

 

Λιμποβίσι,
το σπίτι των Κολοκοτρωναίων

Αρχαίο Μεθύδριο

 

Λοιπά αξιοθέατα
 

 

 

Γενικά


 

Η Στεμνίτσα είναι Δ. Δ. του Δήμου Τρικολώνων και έδρα του ομώνυμου Δήμου. Βρίσκεται σε μια πλαγιά του ελατοσκέπαστου όρους Υψούς (Κλινίτσα). Στη θέση της  βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η αρχαία πόλη Υψούς

 

 

Η Στεμνίτσα προσέφερε πάρα πολύ στον αγώνα του 1821. Πολλοί Στεμνιτσιώτες υπήρξαν μέλη της Φιλικής εταιρείας και ακόμη περισσότεροι οι αγωνιστές. Υπήρξε κέντρο εφοδιασμού της Επανάστασης. Εδώ, όπως και στη Δημητσάνα, παρασκευαζόταν το μπαρούτι, μ' έναν ξεχωριστό τρόπο. Φιλοξένησε την Πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία από τις 27 Μαΐου έως τα μέσα του Ιουνίου του 1821.

Οι κάτοικοί της προόδευσαν στα γράμματα και στις τέχνες καιΣχολή αργυροχρυσοχοΐας ειδικότερα στην τέχνη της μεταλλουργίας, (αργυροχρυσοχοΐα), όπου λειτουργεί αντίστοιχη σχολή. Η επινόηση της δική τους διαλέκτου,  τους βοήθησε στην μεταξύ τους επικοινωνία.

Σήμερα είναι μια όμορφη κωμόπολη που έχει να παρουσιάσει πάρα πολλά από το παρελθόν,  αλλά και  από το παρόν. Τα παλιά πέτρινα σπίτια, με μεράκι επισκευασμένα, της δίνουν τη δική της ταυτότητα.

Σύγχρονα ενοικιαζόμενα δωμάτια μπορούν να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες της. Το περίφημο ξενοδοχείο της, το Τρικολώνιο, μπορεί να ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς πελάτες.

Στα καταστήματα μπορεί κανείς να αγοράσει  διάφορα προϊόντα, και δεν είναι δυνατόν να μην επισκεφτεί τα καταστήματα αργυροχρυσοχοΐας. Φυσικά σε κάποιο "Καφέ" θα απολαύσει ένα ποτό, ενώ μπορεί να γευτεί σε κάποιο από τα εστιατόρια, τα νοστιμότατα φαγητά του φτιαγμένα από ντόπια προϊόντα.

Ο επισκέπτης πρέπει να αφιερώσει λίγο από το χρόνο του, να επισκεφτεί το αξιόλογο λαογραφικό  μουσείο της Στεμνίτσας, να ανεβεί στο κάστρο της και να προσκυνήσει στις εκκλησιές της.

 

    

 

 

   

 

 

[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2006 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα