Βυτίνα

Αρκαδίας

Κεντρική σελίδα

Γενικά για τη Βυτίνα

Ιστορικά στοιχεία

Ξενοδοχεία- ξενώνες

Φαγητό

Συνδέσεις

 

English

English Language

 

[Λοιπά χωριά]

 

Μαίναλο

 

Οστρακίνα,
Χιονοδρομικό Κέντρο

 

Λιμποβίσι,
το σπίτι των Κολοκοτρωναίων

 

Αρχαίο Μεθύδριο

 

Λοιπά αξιοθέατα
 

 

 

Ιστορία


 

  

   Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Βυτίνα αποτελούσε Βακούφι παραχωρημένο στο Σουλτάνο. Αξιόλογη υπήρξε η συμβολή της στην Ελληνική επανάσταση του 1821. Φρόντιζε για την διατροφή των στρατιωτών των δυο στρατοπέδων στα Τρίκορφα και στην Πιάνα. Επτά φορές κάηκε η Βυτίνα, όσες ήταν και οι "επισκέψεις" του Ιμπραήμ.

 

    Είναι πατρίδα του Δημητρίου Παπαρρηγόπουλου,  (του πατέρα του μεγάλου μας ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου), που αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης σπουδαίων αγωνιστών της Ελληνικής επανάστασης, όπως του Νικ. Ταμπακόπουλου του Θεοδ. Λιάρα κ. ά. Βυτιναίοι ήταν ακόμη: ο Αθανάσιος Ξόδιλος μέλος της Φιλικής εταιρίας, ο Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος αρχιμανδρίτης και σχολάρχης, ο Π. Τριανταφυλλίδης που διέθεσε την περιουσία του για να ιδρυθούν στην Ελλάδα Γεωργικές Σχολές, οι ευεργέτες Τρύφωνας Ζαχαρόπουλος και Δημήτρης Πανταζόπουλος, ο γιατρός και εξερευνητής Παν. Πόταγας, ο νομοδιδάσκαλος Βασίλειος Οικονομίδης και άλλοι.

   

     Υπάρχουν θρύλοι που αναφέρονται σε ηρωισμούς Βυτιναίων, όπως η θυσία των γερόντων, γυναικών και παιδιών στη σπηλιά της Δρακότρυπας, η θυσία των κοριτσιών του Ταμπακόπουλου και η θυσία της ηρωίδας Ελένης Λιαροπούλου. Από τη Βυτίνα καταγόταν η μητέρα του νεομάρτυρα Ευθυμίου, η γνωστή Κατερίνα η Βυτινιώτισα.

   

 

 

[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2007 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα