Μοναστήρια

Ν. Αρκαδίας 

 

Αιμυαλών
Βαλτεσινίκου
Βαρσών
Ελώνης
Επάνω Χρέπας
Καλαμίου
Καλτεζών
Κανδήλας
Κλειβωκάς
Κερνίτσας
Λουκούς
Μαλεβής
Ορθοκωστάς
Προδρόμου
Παλαιοπαναγιάς
Φιλοσόφου
 
Βιβλιογραφία

 

 

 

 

 

Ι.Μ. Φιλοσόφου - Κρυφό Σχολειό 

 

 

Νότια της Δημητσάνας σε κοίλωμα βράχου της χαράδραςΠαλαιά Μονή Φιλοσόφου (68 ΚΒ) που διαρρέει ο Λούσιος ποταμός βρίσκεται ερειπωμένη μια από τις αρχαιότερες και ιστορικότερες μονές της Ελλάδας, η παλιά Μονή της Παναγίας  Φιλοσόφου (Χάρτης Δ3) (Διαδρομή Δ7). Είναι κτίσμα του 963 μ.Χ. και ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο - Φιλόσοφο και Πρωτοκρίτη του Νικηφόρου Φωκά. Είχε χαρακτηριστεί σταυροπηγιακή. Σήμερα διατηρείται αυτό το μικρό εκκλησάκι της Βυζαντινής τεχνοτροπίας του 10ου αιώνα με τις τοιχογραφίες του.

 

 

Κοντά στα ερείπια της παλιάς μονής βρίσκεται η Νέα ΜονήΝέα Μονή Φιλοσόφου Φιλοσόφου που υπήρχε προ του 1691. Σώζεται μόνο η εκκλησία της βυζαντινής τεχνοτροπίας με πλούσια εικονογράφηση. Στη μονόπορη, έτσι λέγεται η περιοχή της παλιάς μονής,  και σε όλο το νότιο μήκος της χαράδρας του Λουσίου υπήρχαν σπηλιές και σειρά ασκηταριών που καταστράφηκαν από τις επιδρομές των Σλάβων τον 7ο και 8ο αιώνα. 

 

    Η περιοχή  αναδείχτηκε σαν κέντρο παιδείας και πνευματικής καλλιέργειας την περίοδο της τουρκοκρατίας όπου λειτουργούσε  Κρυφό Σχολειό. Εβδομήντα (70) αρχιερείς και επτά (7) Πατριάρχες μαθήτευσαν στο "Κρυφό Σχολειό" της Δημητσάνας.

 

Από τη Δημητσάνα υπάρχουν δυο διαδρομές για τη Μονή Φιλοσόφου και το Κρυφό Σχολειό.

 Η πρώτη, νότια της Δημητσάνας περνώντας από το Παλιοχώρι, μετά το μικρό γεφύρι του Λούσιου φτάνει ο επισκέπτης στη νέα Μονή Φιλοσόφου στην οποία μένει μόνιμα ένας καλόγηρος. 

Η δεύτερη, ακολουθώντας το δρόμο νοτιοδυτικά μετά τη Ζάτουνα περνώντας το χωριό Μάρκου φτάνει στη νέα Μονή Φιλοσόφου. 

Μέρος των δυο διαδρομών είναι χωματόδρομος σε καλή κατάσταση.

 

Η επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή αποζημιώνει τον επισκέπτη αφού του δίνεται η ευκαιρία να περπατήσει στα καλντερίμια  της Δημητσάνας, να επισκεφτεί τη βιβλιοθήκη και το κάστρο της. Να γνωρίσει  το Ζυγοβίστι, τη Στεμνίτσα, τη Ζάτουνα, τον παραδοσιακό οικισμό του Βλόγγου με την απεριόριστη θέα, τα μοναστήρια Αιμυαλών και το ληνό των Κολοκοτρωναίων, του  Τιμίου Προδρόμου, το Καλάμι , τους μπαρουτόμυλους, το μουσείο υδροκίνησης, να αγναντέψει την Κλινίτσα και να δει το σταυρό του Κολοκοτρώνη.

 

Σχετικά άρθρα:

κουκκίδα

Η ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΚΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ, Ιωάννου Γ. Σιόλα, Δ.Φ.
 

 

 

 

Νέα Μονή Φιλοσόφου

 

Παλαιά Μονή Φιλοσόφου (52 ΚΒ)

 

Επιχειρήσεις περιοχής:

Διαμονή

 Δημητσάνα

 Στεμνίτσα

 Ελληνικό

 Καρύταινα

Φαγητό - cafe

 Δημητσάνα

 Στεμνίτσα

 Ελληνικό

 Καρύταινα

 

 

 


[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2007 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα