Μοναστήρια

Ν. Αρκαδίας 

 

Αιμυαλών
Βαλτεσινίκου
Βαρσών
Ελώνης
Επάνω Χρέπας
Καλαμίου
Καλτεζών
Κανδήλας
Κλειβωκάς
Κερνίτσας
Λουκούς
Μαλεβής
Ορθοκωστάς
Προδρόμου
Παλαιοπαναγιάς
Φιλοσόφου
 
Βιβλιογραφία

 

 

 

 

 

Ι. Μ. Κλειβωκάς

 

      

    Μια ώρα σχεδόν απ΄ την Κοντοβάζαινα της Γορτυνίας και στη μέση ακριβώς ενός μονοκόμματου βράχου, ύψους άνω των 200 μ. είναι χτισμένο το μοναστήρι της Κλειβωκάς (Χάρτης Β2).

 

    Με την περίοδο της Τουρκοκρατίας συνδέεται και η Μονή αυτή. Τότε χτίστηκε για πρώτη φορά όχι στο μέρος που είναι σήμερα αλλά στην απέναντι πλαγιά. Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία γραπτή για το πότε χτίστηκε και πότε καταστράφηκε. Διατηρούσε πάντως κρυφό σχολειό και βοηθούσε τους κατατρεγμένους χριστιανούς κατά την Τουρκοκρατία. Λόγω της τακτικής αυτής οι Τούρκοι σκότωσαν τους μοναχούς κατέστρεψαν τη Μονή και η εικόνα της Παναγίας χάθηκε. Η εικόνα αυτή βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο πριν από 100 περίπου χρόνια στο μέρος, όπου χτίστηκε το σημερινό μοναστήρι. Ο ναός είναι χτισμένος σε συνέχεια με το στόμιο της σπηλιάς και έχει διαστάσεις 7Χ4.

 

   Επειδή η εικόνα βρέθηκε στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής καθιερώθηκε να γιορτάζει τότε και η Μονή. Εκτός από την εικόνα της Παναγίας αξιόλογες είναι και οι χρυσοκέντητες εικονογραφίες του Δωδεκάορτου στο Τέμπλο. Μέχρι το 1956 η εκκλησία της Κλειβωκάς δεν ήταν αυτόνομο ίδρυμα αλλά θεωρείτο εξωκκλήσι της ενορίας του Αγ. Γεωργίου της Κοντοβάζαινας. Από τη χρονιά αυτή και μετά έγινε μοναστήρι γυναικών με δική του διοίκηση.

 

 

 

 

 

 


[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2005 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα