Σε ώρα
ανάγκης..."προφουρνίζω"
Περιμένοντας το φρεσκοψημένο
ψωμί, οι νοικοκυρές έψηναν μικρά ψωμάκια
(πρόφουρνα) που έτρωγαν την ώρα που
περίμεναν να ξεφουρνιστούν τα κανονικά
ψωμιά όπως:
Σταχτοκουλούρα
Τη ζύμωναν με καθαρό αλεύρι,
χωρίς προζύμι και την έψηναν στο
παραγώνι. Ήταν άζυμο, πρόχειρο, λεπτό
ψωμί που προλάβαινε κάτι βιαστικό ή
αντιμετώπιζε την έλλειψη ψωμιού.
"Τη ζυμώναμε και τη χώναμε
στη στάχτη κάτω από τη θράκα να ψηθεί,
μας είπε η κυρα - Μαριγώ, μεριάζαμε κάθε
τόσο τα κάρβουνα για να δούμε αν σκάζανε
οι άκρες. Τη βγάζαμε, τη σκεπάζαμε με την
ποδιά μας, την κόβαμε κομμάτια, δίναμε σε
καθέναν το μερδικό του και την τρώγαμε
με ωμό κρεμμύδι."
Τηγανόψωμο

Πρόχειρο ψωμί ανεβατό ή άζυμο.
Πολλές φορές η νοικοκυρά κρατά λίγο από
το ζυμάρι του ψωμιού, το ανοίγει
πιτούλες, τις ρίχνει σε καυτό λάδι που
έχει στο τηγάνι, φουσκώνουν και
τρώγονται ζεστά. Τους ρίχνεις μέλι,
κανέλα ή καρύδι τριμμένο.
Τα τηγανόψωμα μπορεί να
γίνουν και με τυρί. Ανοίγεις δύο
πιτούλες και τις τηγανίζεις σε καυτό
λάδι.
Τηγανίτες ή λαλαγγίτες
Ανακατεύεις το αλεύρι με
αλάτι, μαγιά και αυγό αν θέλεις. Ζυμώνεις
ρευστή ζύμη και την αφήνεις να φουσκώνει.
Ύστερα ρίχνεις τη ζύμη σε καυτό λάδι με
κουτάλα κεραστή. Όταν ψηθούν τις
πασπαλίζεις με ζάχαρη ή κανέλα.
|