Φυσικές

 ομορφιές

Αρκαδίας

 

Παραλιακή Κυνουρία
Οστρακίνα, χιονοδρομικό κέντρο
Το Μαίναλο
Τεχν. Λίμνη Λάδωνα
Φαράγγι Λούσιου
Υδροβιότοπος Μουστού
Λίμνη Τάκα
Σπήλαιο Κάψια

 

English

English Language

 

 

 

 

 

Ποταμός Λούσιος

 

 

Ο ποταμός ΛούσιοςΟ Λούσιος είναι ένα ποτάμι, μικρό, μήκους είκοσι τριών (23) χιλιομέτρων που πηγάζει από το οροπέδιο της Καρκαλούς και εκβάλλει στην περιοχή της Καρύταινας (χάρτης Δ3). Σύμφωνα με την παράδοση, σ΄ αυτόν "λούστηκε"  ο Δίας από τις νύμφες, όταν γεννήθηκε. Μετά την περιοχή της Αρχαίας Γόρτυνος ονομάζεται Γορτύνιος, παίρνοντας το όνομά του από αυτήν. Τα νερά του διατηρούν την ίδια θερμοκρασία χειμώνα καλοκαίρι.

 

    Στο Λούσιο διοργανώνονται και πραγματοποιούνται, μετά την περιοχή της Αρχαίας Γόρτυνος κοντά στο γεφύρι του Ατσιχώλου,  διάφορα σπορ όπως rafting, kayak, trekking canyoning, κλπ. 

Το φαράγγι

    Η παρόχθια περιοχή του Λούσιου στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι απόκρημνη, ενώ υψώνονται κοφτεροί βράχοιΤο φαράγγι του Λούσιου κάνοντας αδύνατο το πέρασμα μέσα από αυτούς. Έτσι δημιουργήθηκε το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους φαράγγι του. Από το έτος 1997 έχει χαρακτηριστεί "ως περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου" και προστατεύεται από το υπουργείο πολιτισμού. Έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα που συνυπάρχουν αρμονικά. 

 

    Στο φαράγγι αναπτύχθηκε η μοναστική ζωή. Πολλοί παράγοντες συνέβαλλαν σ' αυτό, όπως η γαλήνη, η ησυχία και το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων. Δημιουργήθηκαν ασκητήρια, μοναστήρια, εκκλησίες και παρεκκλήσια. ( Μονή ΦιλοσόφουΜονή Αιμυαλών κ.α)

 

    Άποψη του φαραγγιούΕπειδή κατά μήκος του φαραγγιού υπάρχουν πολλές πηγές - κεφαλάρια, με άφθονα νερά, αναπτύχθηκε ένα είδος βιοτεχνίας που στηρίχτηκε στην υδροκίνηση. Λειτούργησαν μύλοι για το άλεσμα των δημητριακών,  μύλοι που λειτουργούσαν σαν βυρσοδεψεία για την κατεργασία δερμάτων, μύλοι για τη πυρίτιδα οι γνωστοί μπαρουτόμυλοι, νεροτριβές για την επεξεργασία ρούχων, νεροπρίονα για την κοπή ή το "σκίσιμο" κορμών δέντρων κλπ. Στον ίδιο χώρο  λειτούργησαν ασβεστοκάμινα, εργαστήρια κατασκευής κεραμιδιών,  ελαιοτριβεία και αποστακτήρια με το ρακοκάζανο για την παραγωγή τσίπουρου (ρακί). Σήμερα στην περιοχή λειτουργεί το Μουσείο Υδροκίνησης

Εθνικό μονοπάτι 32

Το Εθνικό μονοπάτι 32 είναι είναι παρακλάδι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 GR. Ξεκινά από τη Βυτίνα, περνά από το Ζυγοβίστι, τη Δημητσάνα, το Παλιοχώρι, τη μονή Φιλοσόφου, το Κρυφό Σχολειό, τη μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, την  Καρύταινα, για να καταλήξει στο Γύθειο.

 

 

 

 

 

Κορυφή

 

 

 

Επιχειρήσεις περιοχής:

Διαμονή

 Δημητσάνα

 Ελληνικό

 Καρύταινα

 Στεμνίτσα

Φαγητό - cafe

 Δημητσάνα

 Ελληνικό

 Καρύταινα

 Στεμνίτσα

 

Επιλεγμένες σχολικές εργασίες για το Λούσιο

 Νηπιαγωγείο
 Δημητσάνας

 

 

[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2013 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα