Κεντρική σελίδα

Αρχαιολογικοί

χώροι

Ν. Αρκαδίας 

 

Λύκαιον Όρος
Λυκόσουρα
Μαντινεία
Μεγαλόπολη
Μεθύδριο
Ναός Αλέας Αθηνάς
Ορχομενός
Τείχος Τεγέας
 
Κάστρα
 
Βιβλιογραφία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάστρα

 

Άκοβα

Μία από τις σημαντικότερες βαρωνίες της μεσαιωνικής εποχής ήταν εκείνη της Άκοβας. Το Φράγκικο κάστρο της Άκοβας, βρίσκεται σε βραχώδη λόφο κοντά στα Τρόπαια, ανατολικά του Βυζικίου. Λέγεται αλλιώς κάστρο της Μονοβύζας ή της Κυράς από τη Φράγκισα αμαζόνα που το κυβέρνησε. Ανήκει στο Δήμο Τροπαίων.

Αράκλωβο

Είναι μεσαιωνικό κάστρο και βρίσκεται κοντά στο Παλιόκαστρο. Το όνομά του έχει συνδεθεί με το φεουδάρχη Δοξαπατρή Βουτσαρά που από εκεί αντιμετώπισε τους Φράγκους κατά την Δ΄ Σταυροφορία. Υπάρχει θρύλος ότι η κόρη του Δοξαπατρή αυτοκτόνησε πέφτοντας από το κάστρο στον Αλφειό ποταμό. Ανήκει στο Δήμο Γόρτυνος. 

Άστρος

Στο Παράλιο Άστρος πάνω στο βραχώδη λόφο βρίσκεται το κάστρο χτισμένο τον καιρό της Τουρκοκρατίας. Διατηρείται μεγάλο μέρος του οχυρωματικού τείχους και ένας από τους στρογγυλούς πύργους του. Η θέα που χαρίζει στον επισκέπτη είναι μεγάλη τόσο προς τη μεριά της θάλασσας όσο και από την κατεύθυνση της στεριάς. Ανήκει στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. 

Βαλτεσινίκο

Νοτιοδυτικά του χωριού Βαλτεσινίκο, πάνω στο λόφο Παλαιόκαστρο, βρίσκεται ένα μικρό οχυρό και λείψανα πύργου, όπου το μεγαλύτερο τμήμα του είναι ερειπωμένο. Το κάστρο αυτό προϋπήρχε των Φράγκων. Όταν έγινε το μοίρασμα των κτίσεων του Μοριά δόθηκε στη Βαρωνία της Άκοβας. Ανήκει στο Δήμο Κλείτορος. 

Βελιγοστή

Κοντά στο χωριό Βελιγοστή ένας σωρός από πέτρες μαρτυρεί την ύπαρξη κάστρου. Δεν είναι άλλο από το γνωστό κάστρο της Βελιγοστής.  Ανήκει στο Δήμο Φαλαισίας. 

 

Καρύταινα

Το κάστρο της Καρύταινας είναι χτισμένο σε μια προεξοχή του λόφου πάνω από την μικρή πολιτεία με τις βυζαντινές εκκλησίες. Η στρατηγική του θέση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια των αιώνων και μπορούσε να συγκριθεί με το Χλεμούτσι στη Ηλεία. Ονομάστηκε Τολέδο της Ελλάδας. Πιστεύουν πως εδώ υπήρχε η αρχαία Βρένθη. Ανήκει στο Δήμο Γόρτυνος. 

Λεοντάρι

Νότια της Μεγαλόπολης πάνω στο βράχο είναι χτισμένο το κάστρο που σήμερα είναι ερειπωμένο αφού οι πολλές εκκλησίες που υπήρχαν στο εσωτερικό δε σώζονται πια.  Γνώρισε μέρες δόξας το 14ο αιώνα. Ανήκει στο Δήμο Φαλαισίας. 

Μουχλί

Στο δρόμο από την Τρίπολη προς την Αργολίδα μέσω Αχλαδόκαμπου, μετά το χωριό Αγιωργίτικα δεξιά του δρόμου, υπάρχει ένας λόφος όπου ερείπια από κάποιο οχυρό μαρτυρούν την ιστορία του Μουχλιού. Στην περίοδο της ακμής του, τη Μεσαιωνική εποχή,  συγκρινόταν με το Μυστρά και τη Μονεμβασιά.  Ένα τείχος περιέβαλε την πόλη και τις εκκλησίες μεταξύ των οποίων δέσποζε η Παναγία η Μουχλιώτισσα. Ανήκει στο Δήμο Κορυθίου. 

Της Ωριάς

Βρίσκεται κοντά στον Άγιο Ιωάννη της Μελιγούς στο δρόμο από το Άστρος προς τον Άγιο Πέτρο. Χτίστηκε την περίοδο της Φραγκοκρατίας από τον πρίγκιπα Γουλιέλμο Βιλλεαρδουΐνο. Σήμερα σώζεται  τμήμα των τειχών του και ερείπια του κεντρικού πύργου. Το όνομά του έχει συνδεθεί με θρύλους και ειδικότερα με την ηρωίδα της δημοτικής παράδοσης, την Ωριά. Ανήκει στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. 

 

 

 
 

 


[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2005 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα