Προσωπικότητες

της Αρκαδίας

 

 

 

Καρυωτάκης Κ.

Ζούρας Χαράλαμπος

 

 

 

Ζούρας Χαράλαμπος

   

 

Ο Χαράλαμπος Ζούρας γεννήθηκε στα Βούρβουρα το 1855. Σπούδασε γιατρός και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου, που έγινε τον Ιούλιο του  1908, κάτω από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, αναδείχτηκε 3ος Ολυμπιονίκης στον ακοντισμό, μετά τον Σουηδό Λέμιγκ και τον Έλληνα Μ. Δώριζα. 

Λίγες μέρες αργότερα στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες στο Παρίσι, με τη συμμετοχή και των Αμερικανών αθλητών, ήρθε πρώτος στο ακόντιο, καταρρίπτοντας το Ολυμπιακό του ρεκόρ. 

Το Μάρτιο του 1910 έλαβε μέρος στους Ελληνοαιγυπτιακούς αθλητικούς αγώνες του Ρον-Πουέν της Αλεξάνδρειας όπου κατέλαβε την πρώτη θέση στο ακόντιο και στο πένταθλο. Πριν αρχίσουν οι αγώνες είχε παρακαλέσει τους φίλους του και τους συναθλητές του, αν νικήσει,  να μη φωνάξουν το όνομά του, αλλά το χωριό του, τα Βούρβουρα. Ακούστηκε δυο φορές ότι νίκησε... ο Βούρβουρας στον ακοντισμό και στο Πένταθλο. Συγκινητική ήταν η συνάντηση του Χαράλαμπου Ζούρα με έναν Έλληνα Βουρβουραίο που έμενε στην  Αλεξάνδρεια.

Στους Ελληνοαιγυπτιακούς αγώνες του 1912 της Αλεξάνδρειας, ήρθε πρώτος στη δισκοβολία καταρρίπτοντας το ελληνικό ρεκόρ, πρώτος στο Πένταθλο και δεύτερος στο ακόντιο και στο λιθάρι.

Ο Ολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ζούρας παντρεύτηκε τη Θωμαή Μετριτίκα από τον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Πέθανε το 1972.

 

 

Βιβλιογραφία:

  1. Επετηρίς των Βουρβούρων,  Σύλλογος των Απανταχού Βουρβουραίων. Αθήνα 1964.

  2. Οι οικογένειες των Βουρβούρων από το 1800 μέχρι σήμερα. Ευάγγελου Μαντζουράνη, Τρίπολη 1994.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2001-2003 - Φιλοξενία σελίδων Η Αρκαδία στο internet