Νεότερα

μνημεία

Ν. Αρκαδίας 

 

Το σπίτι του Κολοκοτρώνη
Ο ληνός των Κολοκοτρωναίων

 

 

 

 

 

 

 

 

Το σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι

 

 Λιμποβίσι (59 ΚΒ)

 

    Στην καρδιά του πολύκορφου και ελατοσκέπαστου Μαινάλου, όπου η μουσική από το σουραύλι του Πάνα μπερδεύεται με το βουητό του έλατου και   το κελάρυσμα των νερών του ξεροπόταμου που κατεβαίνει από το Αρκουδόρεμα σμίγει  με την απέραντη γαλήνη της φύσης, εκεί σε μια γωνιά  βρίσκεται κουρνιασμένο το χωριό της Ελλάδας, το χωριό του Κολοκοτρώνη, το όμορφο Λιμποβίσι. (Χάρτης  Δ4)

    Είναι το χωριό που έθρεψε την απροσκύνητη και αδούλωτη  γενιά των σταυραετών, των Κολοκοτρωναίων. Είναι το χωριό του ελευθερωτή του γένους, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

 

    Σήμερα είναι ακατοίκητο. Όμως ο ιστορικός ναός του Αγίου Ιωάννου  και το ανακαινισθέν σπίτι του Κολοκοτρώνη από τον αείμνηστο Π. Αγγελόπουλο μαρτυρούν την ύπαρξή του. 

    Σαν τόπος προσκυνήματος προσελκύει πλήθος επισκεπτών καθημερινά. Υπάρχει πηγή με άφθονο νερό και αρκετός χώρος. Ο Δήμος Φαλάνθου, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική αρχιτεκτονική, κατασκεύασε αναψυκτήριο, που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2006,  προφέροντας ντόπια προϊόντα (μέλι, τσάϊ, κ.λ.π.), παραδοσιακά γλυκά και αναψυκτικά.

 

    Η κύρια διαδρομή για το Λιμποβίσι, με αφετηρία την Τρίπολη, είναι μέσω του Δήμου Φαλάνθου. Μετά το Παναρκαδικό νοσοκομείο ακολουθούμε το δρόμο για τα χωριά, Τσελεπάκου, Χρυσοβίτσι, Στεμνίτσα. Ένα χιλιόμετρο μετά το Χρυσοβίτσι (23 από Τρίπολη) στρίβουμε δεξιά. Περνάμε από το ακατοίκητο Αρκουδόρεμα και φτάνουμε στο Λιμποβίσι μετά από 7 χλμ. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και σε καλή κατάσταση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τους χειμερινούς μήνες που επικρατεί παγετός. (Διαδρομή Δ5)

 

Κορυφή

 

 

 

 

Το αναστηλωμένο σπίτι του Κολοκοτρώνη (40 KB)

 

Πέτρινα χαλάσματα ...(60 KB)

 

Ο ναός του Αγίου Ιωάννου (34 KB)

 

Ο ναός της κοίμησης της Θεοτόκου (50 KB)

 

Επιχειρήσεις περιοχής:

Διαμονή

 Χρυσοβίτσι

 Πιάνα

 Αλωνίσταινα

 Στεμνίτσα

 Βυτίνα

Φαγητό - cafe

 Χρυσοβίτσι

 Αλωνίσταινα

 Στεμνίτσα

 Βυτίνα

Διασκέδαση

 Βυτίνα

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2014 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα