Πουρναριά

Αρκαδίας

 

Κεντρική σελίδα

Γενικά

Συνδέσεις

 

English

English Language

 

 [Λοιπά χωριά]

 

 

Γενικά


Παλιό όνομα Ποδογορά. Βρίσκεται 73χιλ. από την Τρίπολη και 3χιλ. μετά τη Δάφνη στη διαδρομή προς το φράγμα του ποταμού Λάδωνα. Μικρό χωριό χωμένο σε υψόμετρο 520μ. στους πρόποδες του Aφροδισίου όρους, με αυθεντική πετρόκτιστη ομορφιά, χαρακτηριστική του αρκαδικού τοπίου.

 

Πουρναριά, άποψη του χωριού

 

Η ύπαρξη του οικισμού χάνεται στα βάθη της ιστορίας. Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς (Leake Γάλλος, Τάκη Κονδηλόρο και Π. Παπαζαφειρόπουλο) ο πρώτος συνοικισμός ονομαζόταν Όρυγα και βρισκόταν στα όρια της Παλιοποδογοράς.

Η Ποδογορά κατοικήθηκε από τους Σλάβους πριν το 840 μ.Χ. περίπου. Η λέξη Ποδογορά είναι σύνθετη στα Σλαβικά από το Ποτδ+Γκόρια (ρίζα βουνού) που στην ελληνική βγήκε Ποδογορά. Το 1204 ήταν ιπποτικό Φέουδο της Βαρωνίας της Άκοβας.

Τέλος φραγκοκρατίας και αρχές Τουρκοκρατίας, περί το 1450 μ.Χ. περίπου, έγινε η μεταφορά του χωριού στη σημερινή του θέση. Πέντε φορές κατά τα χρόνια της επανάστασης 1821-1827 λεηλατήθηκε και τρεις φορές πυρπολήθηκε.

 

Μουριά, άποψη του χωριού

 

Η ποδογορά μέχρι το 1912 ανήκε στο δήμο Ελευσίνος με πρωτεύουσα την Κοντοβάζαινα και μετά στην κοινότητα Ξηροκαρύταινας.  Το 1919 λειτούργησε αυτόνομα ως κοινότητα της Ποδογοράς και το 1928 μετονομάστηκε σε Πουρναριά.

 

O κεντρικός ναός είναι η Αγία Τριάδα με 17μ. μήκος και 9μ. πλάτος. Χτίστηκε το 1874 και το 1957 χτίστηκε το καμπαναριό. Η Παναγία, βυζαντινού ρυθμού, χτίστηκε πριν την επανάσταση του Oρλώφ. Λαϊκό πανηγύρι γίνεται της Αγίας Τριάδας και στις 23 Αυγούστου με εκδηλώσεις και για τη νεολαία.

 

Διαθέτει παραδοσιακά καφενεία στο χωριό και δίπλα από τη λίμνη.

Στην Πουρναριά ανήκει και το χωριό Μουριά με πλούσια θέα στη λίμνη του Λάδωνα.

 

 

 

 

Τεχνητή λίμνη Λάδωνα

είμενο-φωτογραφίες: Από την έκδοση του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Κλείτορος (Ιούλιος 2004)


[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2005 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα