Ξηροκαρύταινα

Αρκαδίας

 

Κεντρική σελίδα

Γενικά

Συνδέσεις

 

English

English Language

 

 [Λοιπά χωριά]

 

 

Γενικά


 

Tο χωριό που δεν πατήθηκε από Τούρκικο ποδάρι. Υψόμετρο 850μ. Βρίσκεται φωλιασμένο ανάμεσα σε πέτρες και πουρνάρια στην ανατολική πλευρά των Αφροδισίων ορέων. Στην τελευταία απογραφή, το 2001, οι κάτοικοι ήταν 103. Σήμερα, το χειμώνα ζουν 30 κάτοικοι.

 

Παλαιά άποψη του χωριού

 

Oι εκκλησίες του χωριού είναι ο Αϊ Γιάννης ο Πρόδρομος, προστάτης του χωριού, ο Αϊ Γιώργης, και η Παναγία, ξωκλήσι στην περιοχή του κάμπου, ένα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα αφιέρωμα στην «Τιμία Ζώνη», που γιορτάζει στις 31 Αυγούστου. Φιλοξενεί πολλούς ντόπιους και ξένους προσκυνητές, όταν γίνεται το τοπικό πανηγύρι.

 

Από τα λακκώματα, το «θρυλικό βουνό», μπορείς να θαυμάσεις ολόκληρη τη λίμνη του Λάδωνα και να αντικρίσεις τα πανύψηλα βουνά της Πελοποννήσου: Μαίναλο, Χελμό και Ερύμανθο. Ακόμα το μάτι σου μπορεί να αντικρίσει και το Kατάκωλο.

Στον Αϊ Θεόδωρο - Κορακοφωλιά και στην πλαγιά προς τη Στρέζοβα (Δάφνη) συναντάς το πανέμορφο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, που ανήκει στη Δάφνη (πρόσβαση από Δάφνη). 

       

ο Αϊ Γιάννης ο Πρόδρομος

άποψη του χωριού

 

Από τη θέση «στροφή» πριν από τον κάμπο η θέα του Λάδωνα είναι πανοραμική.

Από τον Αϊ Βλάση- Παλιοχώρι, με θέα προς τη λίμνη του Λάδωνα, ένα υπέροχο μονοπάτι οδηγεί ύστερα από διαδρομή μισής ώρα στην πηγή Κανελλάκι, όπου πάνω από την πηγή υψώνεται λόφος με αρχαία τείχη (Κάστρο), για τα οποία κάνει αναφορά ο Παυσανίας.

 

Φτωχό χωριό, περήφανο με πλούσια ήθη και έθιμα, αυθεντικό δημοτικό τραγούδι, που τραγουδιέται στις συναντήσεις, στους γάμους, στα γιορτοφόρια και στα πανηγύρια.

 

 

 

 

 

 

 

 Κείμενο-φωτογραφίες: Από την έκδοση του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Κλείτορος (Ιούλιος 2004)


[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2005 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα