Εκδηλώσεις,

γιορτές

στην Αρκαδία

 

Πάσχα στην Τρίπολη

Πάσχα στο Λεωνίδιο

Πάσχα στον Τυρό

Χριστούγεννα

Νεομ. Παύλου & Δημητρίου

Απελευθέρωση Τρίπολης

Καρναβάλι

Αλώνισμα

Αγροτικές γιορτές

Γιορτή γερόντων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αγροτικές γιορτές

 

 

Κάθε χρόνο συνήθως γίνονται στην Αρκαδία διάφορες γιορτές οι οποίες αναφέρονται στα τοπικά αγροτικά προϊόντα. Διοργανώνονται από τους τοπικούς φορείς, Δήμο, Δημοτικό Διαμέρισμα και διάφορους τοπικούς συλλόγους. Κάποιες γιορτές γίνονταν και παλιά. Κάποιες άλλες άρχισαν να γίνονται τα τελευταία χρόνια. Μέσα από αυτές τις γιορτές τα τοπικά προϊόντα γίνονται γνωστά και πέρα από τα σύνορα της Αρκαδίας και  οι παραγωγοί αντλούν δύναμη και διάθεση να συνεχίσουν να τα προσφέρουν.

Επίσης πραγματοποιούνται και κάποιες γιορτές, κυρίως το καλοκαίρι,  όπου δεν προβάλλονται κάποια τοπικά προϊόντα αλλά γίνονται για να δώσουν την ευκαιρία για ένα γλέντι και να διασκεδάσουν οι ντόπιοι με τους ξενιτεμένους ή τους επισκέπτες τους.

 

Γιορτή καλαμποκιού

Κάθε χρόνο, τον Αύγουστο, πραγματοποιείται η γιορτή του Καλαμποκιού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αραχαμιτών  του Δήμου Βαλτετσίου.

Η ίδια γιορτή γίνεται και στο Δ.Δ. Καλονερίου του Δήμου Λαγκαδίων.

 

Γιορτή του κάστανου

Στο Δ. Δ. Καστάνιτσας κάθε χρόνο στο τέλος Οκτωβρίου, τότε που οι παραγωγοί μαζεύουν τα κάστανα της περιοχής, διοργανώνεται  η γιορτή του Κάστανου.

Διοργανώνεται από το Μορφωτικό  και Φυσιολατρικό Σύλλογο Καστάνιτσας "ο Άγιος Παντελεήμων" και το Σύλλογο Απανταχού Καστανιτσιωτών "η Μεταμόρφωση του Σωτήρος".

Είναι μια γιορτή χαράς και γλεντιού.

Η γιορτή του κάστανου ξεκίνησε το 1983. Στην αρχή έγινε για να αναβιώσει μια παλιά γιορτή που γινόταν στην Καστάνιτσα από την αρχή του 20ού αιώνα μέχρι τον πόλεμο του 1940.

Ανάλογη γιορτή γίνεται την ίδια εποχή στα Άνω Δολιανά.

 

Γιορτή κερασιού

Το τελευταίο  Σαββατοκύριακο του Μαΐου ή αρχές  Ιουνίου,  γίνεται στον Πλάτανο Κυνουρίας η γιορτή του  κερασιού, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1984.

Ο Σύλλογος Πλατάνου Κυνουρίας προσφέρει άφθονα κεράσια και κάθε χρόνο υπόσχεται στους επισκέπτες του αξέχαστο γλέντι, χορό και πολλές εκπλήξεις.

 

Γιορτή της κίσσας... (στιφάδο)

Την  τελευταία  Κυριακή του Αυγούστου στο Δ. Δ. Σαρακινίου Ηραίας  την παραμονή της αναχώρησης των ξενιτεμένων από το χωριό για το εξωτερικό, γίνεται η γιορτή της κίσσας. Προσφέρεται κυνήγι στιφάδο (κίσσα), δίνεται η ευκαιρία για γλέντι,  όπου  εύχονται οι ντόπιοι στους ξενιτεμένους , "καλό ταξίδι" και "καλή επάνοδο".  Διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2000. 

 

Η γιορτή του κρασιού

Κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο γίνεται στο Σταυροδρόμι της Γορτυνίας  η γιορτή του κρασιού. Ντόπιοι και ξένοι συμμετέχουν σ' αυτό το ξεφάντωμα διασκεδάζοντας με παραδοσιακό τοπικό συγκρότημα. Η γιορτή καθιερώθηκε από το 1989 και διοργανώνεται από το Σύλλογο Σταυροδρομιτών Τριπόλεως.

 

Γιορτή μελιού

Η 1η γιορτή μελιού Ελατοβανίλιας Μαινάλου Βυτίνας  πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας, την Κυριακή και τη Δευτέρα 20 και 21 Ιουλίου 2003.
Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του συλλόγου Εμποροεπαγγελματιών και των Μελισσοκόμων της Βυτίνας. Πραγματοποιήθηκε  έκθεση μηχανημάτων μελισσοκομίας, επίδειξη εξαγωγής μελιού. Προσφέρθηκαν  λουκουμάδες και γιαούρτι με μέλι.

 

Γιορτή  μελιού - καρυδιού

Τον Οκτώβριο στο  Δ. Δ.  Ροεινού του Δήμου Φαλάνθου γίνεται η γιορτή του καρυδιού και του μελιού. Τα προϊόντα αυτά είναι άφθονα στην περιοχή και τα απολαμβάνουν όσοι βρεθούν στη γιορτή. 

 

Η γιορτή της μελιτζάνας

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο γίνεται στο Λεωνίδιο η "γιορτή της μελιτζάνας". Στην όμορφη Πλάκα γίνονται οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τσακώνικα τραγούδια και χορούς από τοπικά συγκροτήματα. Ο διαγωνισμός της μελιτζάνας που ακολουθεί δίνει την ευκαιρία σε όλους όσους παρευρίσκονται εκείνη τη μέρα στο Λεωνίδιο να απολαύσουν ένα γευστικότατο πιάτο μελιτζάνας φτιαγμένο από τις γυναίκες της περιοχής. Ακολουθεί η βράβευση του καλύτερου πιάτου από επιτροπή που αποτελείται από ειδικούς.

 

Η γιορτή της πατάτας

Στην Άνω Ασέα, (από το 1984), κάθε χρόνο στις 13 Αυγούστου γίνεται η γιορτή της πατάτας. Είναι αφορμή για ένα γλεντάκι στο χωριό, με τοπικό συγκρότημα. Προσφέρεται  γουρνοπούλα με νόστιμες πατάτες της περιοχής. Τη διοργάνωση της γιορτής αναλαμβάνει ο τοπικός σύλλογος.

Στο Δ. Δ. Νεοχωρίου του Δήμου Κορυθίου, στο εκκλησάκι του Αη-Λιά,  γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος Αυγούστου  η γιορτή της πατάτας. Πραγματοποιείται διαγωνισμός πατάτας και ακολουθεί λαϊκό γλέντι. Την εκδήλωση οργανώνουν ο Δήμος Κορυθίου, το Τοπικό Συμβούλιο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Νεοχωρίου.

 

Γιορτή της σαρδέλας

Αν και δεν έχει καμιά σχέση με θάλασσα το Βελημάχι του Δήμου Κοντοβαζαίνης, εκεί διοργανώνεται η γιορτή της σαρδέλας και προσφέρεται, σε όποιον βρεθεί στο χωριό, άφθονη σαρδέλα και κρασί. Ακολουθεί λαϊκό γλέντι. (1η διοργάνωση 10 Αυγούστου 2003 από τον ιχθυέμπορο κ. Θεόδωρο Κακούρη).

 

Η γιορτή του σκόρδου

Στα μέσα Ιουλίου γίνεται κάθε χρόνο μια όμορφη εκδήλωση στα Λιθοβούνια. Πρόκειται για τη γιορτή του σκόρδου. Η επιτυχία της γιορτής είναι δεδομένη αφού πολύς κόσμος επισκέπτεται το χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στην Τρίπολη. Γίνεται διαγωνισμός σκόρδου που έχει σχέση με την καλύτερη ποιότητα και μέγεθος. Σερβίρονται φαγητά με βάση το σκόρδο. Η εκδήλωση  συνεχίζεται με γλέντι,  χορούς και τραγούδια, από παραδοσιακά συγκροτήματα. 

 

Η γιορτή του τσίπουρου

Στο Παλαιοχώρι της Γορτυνίας, κάτω από τη Δημητσάνα, μέσα στην κοιλάδα του Λούσιου, γίνεται τον Οκτώβριο η γιορτή του τσίπουρου. Το τσίπουρο, (που είναι το προϊόν της απόσταξης του σταφυλιού, αφού πατηθούν και ληφθεί ο μούστος), είναι παραδοσιακό, αγνό ποτό και "δυνατό" αφού η πρώτη ποιότητα "η πρώτη στάλα", όπως λέγεται είναι 35ο. Τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες τους γλεντούν με την ψυχή τους αφού συμβάλλει σ' αυτό και το τσίπουρο. Τη γιορτή αναλαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου του χωριού.

 

Η γιορτή του Τσοπάνη 

Στο Περθώρι του Δήμου Τρίπολης στο τέλος Ιουλίου γιορτάζεται  στο εξωκλήσι του Αη Γιώργη η γιορτή του τσοπάνη. Εκεί στο αιωνόβιο δέντρο (7 άνδρες μπορούν να αγκαλιάσουν τον κορμό του, γνωστό και ως δέντρο του Παυσανία, αφού ο ίδιος το αναφέρει στα "Αρκαδικά του"), γίνεται ένα τρικούβερτο γλέντι. Κάθε τσοπάνης προσφέρει 2 - 3 σφαχτά για να υπάρχει άφθονο κρέας. Τη γιορτή διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος και οι τσοπάνηδες του χωριού.

Στο Δ.Δ. Μαράθων του Δήμου Γόρτυνος γίνεται στις 16 Αυγούστου  κάθε χρόνο η καθιερωμένη "γιορτή του Τσοπάνη" με βραστή γίδα και τραχανά. 

Στα Καλυβάκια του Δήμου Γόρτυνος στις  16 Αυγούστου  γίνεται  η "γιορτή της προβατίνας".

Στου Ράδου του Δήμου Δημητσάνας γίνεται "η γιορτή του τσοπάνη".

Στη Νυμφασία του Δήμου Βυτίνας γίνεται "η γιορτή του τσοπάνη".

Στη Βλαχέρνα Αρκαδίας κάθε Αύγουστο, μια βδομάδα πριν της Παναγίας, πραγματοποιείται «η γιορτή του Τσοπάνου» με πλούσιο φαγοπότι και παραδοσιακή δημοτική μουσική.

 

Γιορτή φέτας

Η εταιρία "Μαντινεία Α.Ε." από το 2005 διοργανώνει τον Ιούλιο τη γιορτή φέτας στη Βλαχέρνα Αρκαδίας (33ο χλμ Τρίπολης - Βυτίνας).
Η γιορτή περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα και δωρεάν δοκιμή φέτας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα