Εκδηλώσεις,

γιορτές

στην Αρκαδία

 

Πάσχα στην Τρίπολη

Πάσχα στο Λεωνίδιο

Πάσχα στον Τυρό

Χριστούγεννα

Νεομ. Παύλου & Δημητρίου

Απελευθέρωση Τρίπολης

Καρναβάλι

Αλώνισμα

Αγροτικές γιορτές

Γιορτή γερόντων

 

 

 

 

Πάσχα στην Τρίπολη

 

 

Χρόνια τώρα η γιορτή του Πάσχα έχει συνδεθεί με τις ψησταριές της Τρίπολης. Πράγματι το Πάσχα είναι θεσμός για την πόλη. Έχει δοκιμαστεί στο πέρασμα των χρόνων και έχει αντέξει. Κάθε χρόνο και καλύτερα. Προσελκύει πλήθος κόσμου και αυτό δίνει δύναμη στους υπεύθυνους της οργάνωσης αυτών των εκδηλώσεων να συνεχίζουν.  Γιορτάζεται με παραδοσιακή μεγαλοπρέπεια. 

 

    Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ οι επιτάφιοι όΠεριφορά Επιταφίου στο Αλσος Αγ. Γεωργίουλων των ενοριών της πόλης περνούν από την κεντρική πλατεία του Αγίου Βασιλείου. Το θέαμα είναι όμορφο βλέποντας τον επιτάφιο να προηγείται, ενώ οι ενορίτες ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη.

 

Λαμπρή είναι  η βραδιά της Ανάστασης, όπου πλήθος κόσμου κατακλύζει τις εκκλησίες, για να βιώσουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου, να πάρουν το Άγιο Φως και να ευχηθούν "Χρόνια Πολλά". Παντού ακούς το "Χριστός Ανέστη", "Αληθώς Ανέστη"

 

Εκτός από τις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις των Παθών του Κυρίου, τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάστασή Του, οι γραφικές ψησταριές με τα πλούσια φαγητά που απλώνονται από την κεντρική πλατεία του Αγίου Βασιλείου μέχρι την πλατεία του Άρεως, δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα στο Τριπολιτσιώτικο Πάσχα. Εκείνη την ημέρα, την Ανάσταση,  όλα τα αγαθά προσφέρονται πλουσιοπάροχα στους ντόπιους αλλά και σε όποιον  βρεθεί στην Τρίπολη. Η φιλοξενία των Αρκάδων  άλλωστε αγκαλιάζει κάθε περαστικό ή επισκέπτη. Ο Δήμος της Τρίπολης  προσφέρει δωρεάν μεζέδες από τα ψητά αρνιά της σούβλας που ψήνονται επιτόπου, πασχαλινά αυγά, γλυκίσματα και άφθονο ντόπιο κρασί από τους αμπελώνες της Αρκαδίας. Διάφοροι φορείς της πόλης συμμετέχουν στη γιορτή αυτή. Το γλέντι ανάβει με παραδοσιακούς χορούς στις πλατείες και με άλλες γιορταστικές εκδηλώσεις.

  

 

 

Είναι βέβαιο ότι το Πάσχα στην Τρίπολη μένει αξέχαστο στον επισκέπτη.

 

Περισσότερες φωτογραφίες για το Πάσχα

 

 

Ζαχαροπλαστείο ΧΑΡΑ


Πασχαλινές σκέψεις

Αναστάσιμοι στοχασμοί

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα