Κερπινή

Αρκαδίας

 

Κεντρική σελίδα

Γενικά

Ιστορικά στοιχεία

Πληθυσμός

Εκκλησίες

Θρύλοι και παραδόσεις

Ανακοινώσεις - νέα

Φωτογραφίες

Συνδέσεις

 

English

English Language

 

 [Λοιπά χωριά]

 

 

Γενικά


 

Η Κερπινή όμορφο, γραφικό και ορεινό χωριό έχει παίξει σπουδαίοΜερική άποψη Κερπινής ρόλο στην ιστορία της Αρκαδίας. Βρίσκεται στις Δυτικές υπώρειες του Μαινάλου. Απλώνεται σ' όλη τη Δυτική ομαλή πλαγιά του λόφου Αγιοθανάση. Έχει υψόμετρο 900 μέτρα και θαυμάσια θέα προς τα δυτικά. Η περιοχή της Κερπινής έχει έκταση 17 τετρ. χιλιόμ.

  

Η κοινότητα Κερπινής ιδρύθηκε με το από 24-8-1912 Βασ. Διάταγμα (ΦΕΚ 252 Α'), "ως έχουσα υπέρ τους 300 κατοίκους και σχολείον στοιχ. εκπαιδεύσεως". ΛειτούργηΗ κερπινή το 1985σε ως κοινότητα το 1914. Πρώτος πρόεδρος ο Γ. Σταθόπουλος (Ντογιάς). Μετονομάστηκε σε Μονάστρα με το από 20-8-1927 Διάταγμα (ΦΕΚ 179 Α'). Επαναφέρθηκε το όνομα Κερπινή με το από 28-8-1940 (ΦΕΚ 271 Α') Βασ. Διάταγμα. Σήμερα είναι ένα από τα 9 Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κλείτορος.

 

Ανάμεσα στην Κερπινή και τις Oλομάδες και σε απόσταση περίπου 3 χιλιόμετρα από την Κερπινή βρίσκεται η εκκλησία του Αγιοταξιάρχη. Είναι κτισμένη μέσα σε μια μπαρουτοκαπνισμένη σπηλιά και τον καιρό της επανάστασης υπήρξε απόρθητο οχυρό των Ελλήνων.

Τέλος, μπορεί κανείς στο λόφο του Αγιοθανάση να θαυμάσει τμήματα αρχαίου κάστρου της Μυκηναϊκής εποχής και στον Άγιο Κωνσταντίνο να συναντήσει ίχνη αρχαίου πολιτισμού.

 

 

Αποψη Κερπινής από δυτικά           Κερπινή 2005

 

 

Μπαλούρδειον Πνευματικό Κέντρο

 

Ο Αη-Λιας

 

Η βρύση ...

 

Ο βράχος...

 

 

 

 

 

 

[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2009 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα