Μοναστήρια

Ν. Αρκαδίας 

 

Αιμυαλών
Βαλτεσινίκου
Βαρσών
Ελώνης
Επάνω Χρέπας
Καλαμίου
Καλτεζών
Κανδήλας
Κλειβωκάς
Κερνίτσας
Λουκούς
Μαλεβής
Ορθοκωστάς
Προδρόμου
Παλαιοπαναγιάς
Φιλοσόφου
 
Βιβλιογραφία

 

 

 

 

 

Ι. Μ. Επάνω Χρέπας

 

   

     Σε απόσταση 10χλμ. από την Τρίπολη, σε μια υπέροχη τοποθεσία μέσα στα έλατα βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Επάνω Χρέπας (Χρέπα =σλαβική λέξη και σημαίνει σωρός) (Χάρτης Δ5).  Η μονή κτίστηκε το 1100μ.Χ. σε υψόμετρο 1280μ. Είναι το ψηλότερο μοναστήρι της Πελοποννήσου και ονομάζεται μπαλκόνι της Τρίπολης για την θέα που έχει.

 

     Σύμφωνα με την παράδοση η θαυματουργική εικόνα που έχουμε σήμερα στο τέμπλο βρισκόταν αρχικά στον Άγιο Γεώργιο της Τρίπολης. Έφυγε όμως από εκεί και την βρήκαν στη σπηλιά της Επάνω Χρέπας. Τρεις φορές την πήραν και την έφεραν πίσω και εκείνη βρισκόταν πάλι στη σπηλιά. Έτσι κτίσανε αρχικά εκκλησία και τοποθέτησαν την εικόνα στο τέμπλο και στη συνέχεια κτίσανε το μοναστήρι, που από το 1935 μετατράπηκε σε γυναικείο.

 

     Το σημερινό καθολικό της Μονής είναι μια καμαροσκεπαστή Βασιλική αλλά η μορφή της με προσθήκες και μετατροπές έχει απομακρυνθεί από τον αρχικό της τύπο. Η στέγη εσωτερικά είναι καμαροσκέπαστη, εξωτερικά είναι μονόκλιτη, σκεπασμένη αρχικά με κεραμίδια. Το καθολικό είναι αγιογραφημένο αλλά οι περισσότερες αγιογραφίες έχουν καταστραφεί από την υγρασία.

Η Μονή άγνωστο πότε έγινε σταυροπηγιακή. Το προνόμιο αυτό ανανεώθηκε πολλές φορές.

 

     Η θέση της Μονής δεν της εξασφάλισε ποτέ ησυχία. Κρυμμένη μέσα στα έλατα αποτέλεσε ξακουστό λημέρι του Εικοσιένα για τους κλέφτες και τους αρματολούς. Τα δραματικά γεγονότα στην πολιορκία της Τρίπολης, η καταστροφή των επαναστατών του 1770, η εξόντωση των Αλβανών το 1779, τα συμβάντα της Επανάστασης μέχρι Ιμπραήμ σφράγισαν και τη δική της μοίρα. Κατά την Τουρκοκρατία γνώρισε πολλές λεηλασίες και επιδρομές αλλά η Παναγία πάντα τιμωρούσε τους Τούρκους. Στη Μονή αυτή την παραμονή της Άλωσης της Τριπολιτσάς  ο παπαγιώργης Τσιλιμίγκρας ο Περθωρίτης (Περθώρι:ιστορικό χωριό 5 χλμ. κάτω από τη Μονή προς την Τρίπολη), ο λεγόμενος Πουρνάρας λόγω του σκληροτράχηλου, ευλόγησε με την εικόνα της Παναγίας τον αγώνα. Ο παπαγιώργης Τσιλιμίγκρας είναι εκείνος, που με  85-90 Περθωριώτες ακολούθησε πρώτος τον Παπαφλέσσα και έπεσαν όλοι ηρωικά στο Μανιάκι. Σ' αυτό το μοναστήρι είχε ως επί το πλείστον το παρατηρητήριο του ο Γέρος του Μωριά και οι Περθωριώτες βοσκοί παρακολουθούσαν  τις κινήσεις των Τούρκων και με καπνούς ειδοποιούσαν τους αγωνιστές. Στο μοναστήρι λειτουργούσε και κρυφό σχολειό.

Και κατά την Κατοχή όμως πέρασε πολλές δοκιμασίες από τους κατακτητές.

 

    Η Μονή εορτάζει του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου), όπου γίνεται μεγάλη πανήγυρης, της Παναγίας (15 Αυγούστου) και στα παρεκκλήσια της Αγ. Παρασκευής και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

 

 

 

 

 

 


[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2005 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα