Λεβίδι

Αρκαδίας

Κεντρική σελίδα

Γενικά για το Λεβίδι

Ιστορικά στοιχεία

Μνημεία - Αξιοθέατα

Ξενοδοχεία - ενοικ. δωμάτια

Φαγητό

Χρήσιμα τηλέφωνα

Συνδέσεις

 

English

English Language

 

[Λοιπά χωριά]

 

 

 

 

Μνημεία - Αξιοθέατα


 Εκτός από το μαγευτικό τοπίο που μπορεί κανείς να απολαύσει, μπορεί να επισκεφτεί:

   

Τον αρχαίο Ορχομενό σε απόσταση 5 χιλιομ, και κυρίως το θέατρό του, το βουλευτήριο, και τα ίχνη του αποστραγγιστικού έργου. Έργο των Μινύων του ίδιου λαού που έφτιαξε τα αποστραγγιστικά στον Ορχομενό της Βοιωτίας.

 

Τον Βυζαντινό ναό της Παναγίας ο οποίος εικονογραφήθηκε (ξανά ανιστορήθη γράφει κάποια επιγραφή) το 1629. Ο ναός είναι τύπου « Βασιλικής» και «τρίκογχος», έχει τρούλο τετράπλευρο, δηλαδή είναι «σταυρεπίστεγος» και εσωτερικά φέρει κυκλοτερή θόλο με εικονογραφίες. Κατά πάσα πιθανότητα είναι χτισμένος πάνω στο αρχαίο ιερό της Υμνίας Αρτέμιδος. Στο ναό της Υμνίας Αρτέμιδος κατά τους αρχαίους χρόνους ετελούντο γιορτές με άσματα. Από το ναό αυτόν βγήκαν οι αυστηρές εκείνες διατάξεις που επέβαλαν σε όλους τους Αρκάδες σαν ιερό καθήκον να ασχολούνται με τη μουσική. Και το έκαναν αυτό οι νομοθέτες της Αρκαδίας κατά τον ιστορικό Πολύβιο τον Μεγαλοπολίτη «ίνα μαλάξωσι το σκληρόν και αυθάδες της φύσεως των Αρκάδων» «Μουσικήν τη γε αληθώς Μουσικήν, πάσι μεν ανθρώποις όφελος ασκείν. Αρκάσι δε και αναγκαίον».

 

 Ο ναός των Ταξιαρχών με εικονογράφηση του 1719 και άγνωστη χρονολογία θεμελίωσης του αποτελεί για τον επισκέπτη ένα σημαντικό σταθμό. Μουσείο Αγιογραφίας ονομάστηκε από κάποιους.
 

 

Το Μουσείο Αλ. Παπαναστασίου με προσωπικά του είδη και βιβλία στα οποία μεγάλοι λογοτέχνες και ποιητές όπως ο Καβάφης έχουν ιδιόχειρες αφιερώσεις.

 

Το Λαογραφικό Μουσείο του Φιλοτεχνικού Συλλόγου που καλύπτει ευρύ χρονικό φάσμα.

 

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με αρκετές αξιόλογες παλιές εκδόσεις.

 

 

Την Κάτω Βρύση με τους 14 κρουνούς που για πολλά χρόνια πριν υδροδοτηθεί το Λεβίδι ήταν η κύρια πηγή ύδρευσης των κατοίκων Οι Λεβιδιώτες και οι Λεβιδιώτισσες από εκεί κουβαλούσαν με βαρέλια το νερό στα σπίτια τους, εκεί πότιζαν τα ζώα τους, εκεί έπλεναν χαλιά κουβέρτες κλπ.

 

   Το χιονοδρομικό κέντρο στην Οστρακίνα, και κυρίως τις διαδρομές που ακολουθούσε ο θεός Πάνας μέσα στο μαγευτικό, καιΧάρτης περιοχής Λεβιδίου (231 ΚΒ) καθόλου επικίνδυνο, πυκνό δάσος. Τις κορυφογραμμές και το σπήλαιο της Ρέας ( τρούπας, για τους σημερινούς) όπου μέχρι και μετά τον πόλεμο χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο και πηγή κρύου πόσιμου νερού. Ενδείκνυται η περιοχή αυτή του Μαινάλου για πεζοπόρους που θέλουν τις διαδρομές από Λεβίδι προς: Βυτίνα, Αλωνίσταινα, Χιονοδρομικό κέντρο, Βλαχέρνα.

 

    

 

   

 

 

[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2007 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα