Βαλτεσινίκο

Αρκαδίας

Κεντρική σελίδα

Γενικά για το Βαλτεσινίκο

Ιστορικά στοιχεία

Ξενώνες -  ενοικιαζόμενα δωμάτια

Συνδέσεις

 

English

English Language

 

[Λοιπά χωριά]

 

 

Παραδοσιακό αλώνισμα

Μαίναλο

Χιονοδρομικό Κέντρο

Τεχνητή λίμνη Λάδωνα

ΥΗΣ Λάδωνα

Φαράγγι του Λούσιου

Το σπίτι των Κολοκοτρωναίων

Μουσείο Υδοκίνησης

Λοιπά αξιοθέατα

 

 

 

Γενικά 2/2


 

 Το Βαλτεσινίκο χιονισμένο

 

Tο Βαλτεσινίκο είναι ένα γραφικό και φιλόξενο κεφαλοχώρι της ορεινής Γορτυνίας. Χτισμένο στα 1150 μ. είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου σ' αυτό το υψόμετρο. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Βυτίνας και απέχει 60 χλμ. από την Τρίπολη. Ενώ στο παρελθόν το Βαλτεσινίκο είχε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες σήμερα λειτουργεί το δημοτικό σχολείο, το Νηπιαγωγείο και το Ιατρείο.

 

   Η διαδρομή προς το χωριό, μέσα σε ένα υπέροχο ελατοσκέπαστο τοπίο και ανάμεσα σε αιωνόβια έλατα, είναι συναρπαστική. Το χωριό αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του υψώματος του Παλαιοκάστρου, υποδέχεται τους επισκέπτες σε πανοραμική θέα.

 

   Πετρόκτιστα σπίτια, το όμορφο δημοτικό σχολείο και το πετρόκτιστο πολιτιστικό κέντρο, κλέβουν τη ματιά σου. Τα καλοπεριποιημένα 350 σπίτια και τα τρεχούμενα νερά τονίζουν εικόνα ζωντανού χωριού. Στο πάνω μέρος του χωριού υπάρχει κεφαλάρι και μέσα στο χωριό βρίσκονται  διάσπαρτες  αρκετές  πετρόκτιστες  βρύσες-στολίδια, χαρακτηριστικά δείγματα των μαστόρων της πέτρας του χωριού.

 

 Ι.Μ. Αγίου ΝικολάουΜέσα στο χωριό υπάρχουν 10 εκκλησίες. Πολλές από αυτές είναι αριστουργήματα αρχιτεκτονικής.   Oι μεγαλύτερες και οι πιο αξιόλογες είναι αυτές των Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο του χωριού και του Αϊ-Γιώργη, αληθινό κομψοτέχνημα, με το χαρακτηριστικό οκταγωνικό της τρούλο χτισμένη από Λαγκαδινούς μαστόρους. Αξιόλογο είναι επίσης το εκκλησάκι των Ταξιαρχών κοντά στην κεντρική πλατεία, χτισμένο το 1814.

   Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο παλιά μοναστήρια που είναι κοντά στο χωριό. Η μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου που λειτουργεί με τη φροντίδα του μοναχού Δανιήλ και η ιστορική μονή του Αγίου Νικολάου, δίπλα στο φαράγγι του Κάψαλη ή Ρεντεζέλα. Και στα δύο μοναστήρια σώζονται τα καθολικά και τα κελιά.

 

  

Λεπτομέρεια τέμπλου Αγ. ΓεωργίουΗ δραστηριότητα των μονίμων κατοίκων, κυρίως στρέφεται στην κτηνοτροφία, τις αγροτικές καλλιέργειες και την μελισσοκομία. Στο χωριό υπήρχε από παλιά διαδεδομένη η ξυλοτεχνία  και  οι μαστόροι είχαν αποκτήσει με τα περίτεχνα έργα τους μεγάλη φήμη σ' όλη την Πελοπόννησο. Την ενασχόληση αυτή σήμερα συνεχίζουν αρκετοί νέοι Βαλτεσινιώτες.

 

   Ξεχωρίζουν στο χωριό η κεντρική πλατεία, το πολιτιστικό κέντρο, δωρεά των αδερφών Σοφιανόπουλου, όπου λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, το σχολείο, το κεφαλάρι και η θέση Ψηλό Κοτρώνι για ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

 

   Το τοπικό πανηγύρι γινόταν στις 15 Αυγούστου δίπλα στο μοναστήρι της Παναγίας και σήμερα συνδέεται με την αναβίωση του «Παραδοσιακού Αλωνίσματος» που γίνεται σε κοντινό αλώνι.

 

   Το καλοκαίρι στο χωριό γίνονται αρκετές και ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις με παράδοση στις θεατρικές παραστάσεις.

 

   Ολομάδες - Ι.Ν. Αγίων ΑποστόλωνΒγαίνοντας από το χωριό, προς τη Μυγδαλιά, παράκαμψη του δρόμου οδηγεί στο πανέμορφο φαράγγι του Ρεντεζέλα και στη συνέχεια στον όμορφο συνοικισμό Oλομάδες. Σ' αυτό το συνοικισμό 10 οικογένειες (25 περίπου κάτοικοι) δραστηριοποιούνται  στην  κτηνοτροφία. Μια όμορφη, νεόδμητη εκκλησία προστατεύει τους κατοίκους που την γιορτάζουν με όμορφη, σεμνή τελετή και πανηγύρι στις 29 και 30 Iουνίου, στη χάρη των Αγίων Αποστόλων.

   Επιστρέφοντας στην παράκαμψη και στο δρόμο προς Αμυγδαλιά σε απόσταση 3 χλμ. επεκτείνεται ο «Βαλτεσινιώτικος κάμπος» όπου καλλιεργούνται εξαιρετικής ποιότητας πατάτα και σιτηρά. Στο δρόμο για τη Μυγδαλιά ξεχωρίζει το παλιό πετρόκτιστο γεφύρι και το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Στη θέση Αγία Παρασκευή υπάρχουν ερείπια αρχαίου ναού που μελετητές τον ταυτίζουν με το ναό της Αρτέμιδος, όπου και τοποθετούν τη θέση των αρχαίων Λουσών.

 

 

Κείμενο-φωτογραφίες: Από την έκδοση του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Κλείτορος (Ιούλιος 2004)

 

Προηγούμενη σελίδα

 

 

Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

 

 

 

[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2016 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα